Over Rhiant Nieuws & publicaties Laatste nieuws Mogelijk geen huurverhoging in 2025 en 2026

Mogelijk geen huurverhoging in 2025 en 2026

Leestijd: 3 min

Het kabinet heeft op dinsdag 16 april een voorlopig akkoord bereikt over de voorjaarsnota. Eén van de uitkomsten hiervan is dat de jaarlijkse huurverhoging voor sociale huurwoningen in 2025 én 2026 (naar alle waarschijnlijkheid) niet doorgaat. Hoewel dit besluit nog niet definitief is – het moet nog verder worden uitgewerkt en goedgekeurd – willen wij u wel alvast informeren over deze ontwikkeling. 

Huurverhogingsbrief 
Op 17 april ontvangt u van ons de brief of mail over de jaarlijkse huurverhoging. Deze brief is gebaseerd op het eerdere uitgangspunt dat sociale huurwoningen volgens de overheid vanaf 1 juli maximaal met 5 procent mogen stijgen. Maar dit mag dus mogelijk niet meer.  

Het voornemen om de sociale huurprijzen niet te laten stijgen in 2025 en 2026 (ook wel huurbevriezing genoemd) is nog geen vastgesteld besluit. Mocht dit definitief worden besloten, dan ontvangt u van ons een nieuw bericht met wat dit voor u betekent.  

Consequenties  huurbevriezing 
Het bevriezen van de sociale huurprijzen klinkt aantrekkelijk en levert sociale huurders op de korte termijn voordeel op. Maar de huurbevriezing heeft ook zeker een keerzijde, met name voor woningzoekenden. Maar ook voor huurders. Dit omdat investeringen in nieuwbouw en verduurzaming stilvallen. Met het wegvallen van de extra inkomsten voor corporaties moeten de ambities voor de komende jaren worden herzien. Niet alles is meer haalbaar.  

Deze afspraak die nu in de voorjaarsnota is gemaakt, is desastreus voor de afspraken en ambities die corporaties hebben om nieuwe woningen te bouwen en verduurzamen. Aedes-voorzitter Liesbeth Spies zegt hierover: “Bevriezen van de huren lijkt makkelijk scoren, maar de coalitie laat vooral woningzoekenden aan hun lot over. Woningcorporaties kunnen daardoor de komende jaren tienduizenden minder huizen bouwen, terwijl daar zoveel mensen op zitten te wachten. En honderdduizenden huurders moeten nog langer wachten tot we hun huis energiezuiniger kunnen maken. Corporaties moeten vandaag gaan bekijken welke projecten ze moeten schrappen, dat kan niet anders. En dat terwijl we concrete afspraken met het kabinet hebben gemaakt over onze investeringen voor de komende 10 jaar. Die Woontop blijkt nu dus een farce.” 

Ook beperking investeringsruimte Rhiant 
Ook voor Rhiant betekent deze huurbevriezing een beperking van onze investeringsruimte. Directeur-bestuurder Marlene Korevaar: “Het betekent ook voor Rhiant dat wij onze ambities fors moeten bijstellen en plannen moeten gaan aanpassen. We kunnen niet alles meer doen. Daar hebben we het geld niet voor. We zullen keuzes moeten maken in wat prioriteit heeft en wat echt niet kan wachten. En dat terwijl de vraag naar betaalbare woningen én de behoefte aan verduurzaming om de energiekosten te verlagen ontzettend groot is. Ik vind het voorgenomen besluit erg onverstandig”. De komende tijd zal de definitieve impact hiervan duidelijk worden. We houden u hiervan op de hoogte.